RoviesOlives.gr

Ο Συνεταιρισμός

Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Ροβιών ξεκίνησε τη λειτουργία του το 1981 με κύρια δραστηριότητα τη συγκέντρωση, επεξεργασία, συσκευασία και εμπορία της παραγωγής του ελαιώνα των Ροβιών σε επιτραπέζιες ελιές. Το φορτίο που κουβαλούσαν τα ιδρυτικά μέλη του Συνεταιρισμού ήταν και παραμένει μεγάλο.

Να συνεχίσουν να αξιοποιούν την παραγωγή ενός ελαιώνα που η ιστορία του ξεκινά περίπου έναν αιώνα πριν. Όταν ο Αντώνης Παπαδόπουλος έχοντας στην κατοχή του το τσιφλίκι των Ροβιών αποφασίζει να μετατρέψει την πεδιάδα και τους γύρω λόφους από «ρουμάνι» σε ελαιώνα. Μέσα σε λίγα χρόνια 2.500 στρέμματα δάσους μετατράπηκαν σε έναν μεγάλο ποτιστικό ελαιώνα. Μετά το θάνατό του, και του πρωτότοκου γιού του,  η κόρη του Άννα Παπαδοπούλου (και εγγονή της Πηνελόπης Δέλτα) αποφάσισε να προχωρήσει στη διανομή της έκτασης του ελαιώνα.

Έτσι από το 1974 μέχρι το 1981 ο ελαιώνας διανεμήθηκε στους πρώην εργαζόμενους του κτήματος σε μεγάλα αγροτεμάχια των 30 έως 100 στρεμμάτων. Ο ελαιώνας θεωρείται, από κάθε άποψη ο σωστότερα καλλιεργούμενος ελαιώνας του νομού Εύβοιας, ενώ παλιότερα το αγρόκτημα Παπαδοπούλου θεωρούνταν πρότυπος πανελλαδικά ελαιώνας.

Από αυτόν τον ελαιώνα παράγεται η πιο πρώιμη επιτραπέζια ελιά στην Ελλάδα, η ΠΟΠ Κονσερβολιά Ροβιών επωφελούμενη από το ιδιαίτερο μικροκλίμα που δημιουργούν τα γειτονικά δάση, την προστασία από τους βόρειους ανέμους που παρέχουν τα όρη Τελέθριο και Ξηρό, και τον δροσερό νυχτερινό άνεμο από τον Ευβοϊκό κόλπο.

Η επεξεργασία των ελιών γίνεται στις εγκαταστάσεις  του Συνεταιρισμού, οι οποίες παραχωρήθηκαν από τις κυρίες Αλεξάνδρα και Άννα Παπαδοπούλου και περιλαμβάνουν:

  • χώρο 1.170 m2 όπου γίνεται η παραλαβή των ελιών, η ζύμωση τους, η ταξινόμηση κατά μέγεθος, η ποιοτική διαλογή η εκπυρήνωση και η συσκευασία σε μεγάλες συσκευασίες
  • χώρο 400 m2 όπου γίνεται η συσκευασία ελιών και πάστας ελιάς σε γυάλινα βάζα, η η παστερίωση και το γέμισμα ελιών.
  • το ελαιοτριβείο 450 m2 όπου παράγεται το ελαιόλαδο.

Ο Συνεταιρισμός έχει περίπου 130 μέλη. Σε όλες τις δραστηριότητες μεταποίησης και συσκευασίας, απασχολούνται μόνο μέλη του Συνεταιρισμού.

Οι σκοποί του Συνεταιρισμού είναι:

  • Η προστασία της παραγωγής των μελών.
  • Η προστασία του περιβάλλοντος και της αειφορίας.
  • Η προώθηση της βιολογικής καλλιέργειας.
  • Η παροχή βοήθειας στα μέλη όσον αφορά όλες τους τις ανάγκες για την καλλιέργεια της ελιάς (Λίπανση, Φυτοπροστασία, Άρδευση, Πιστοποίηση)
  • Η παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
  • Η συνεργασία με πανεπιστημιακά ιδρύματα, με ερευνητικούς φορείς και με άλλες οργανώσεις στην έρευνα για την επιτραπέζια ελιά και το ελαιόλαδο και όλα τα παράγωγα του ελαιόδεντρου.
  • Η στήριξη και προώθηση αγροτουριστικών μονάδων που προωθούν τα τοπικά προϊόντα και ειδικά τα προϊόντα ελιάς.