Ελιά. Ένα δένδρο ιερό. Ένα δένδρο μαγικό. Με ιστορία αιώνων και αξία ανεκτίμητη καθώς όλα τα μέρη του δέντρου και του καρπού της ελιάς είναι χρήσιμα και απαραίτητα για τη διαβίωση του ανθρώπου. Τίποτα δεν πετιέται.
Το ξύλο είναι εξαιρετικό καύσιμο αλλά κατάλληλο, με τα ωραιότατα “νερά” του, και για τη κατασκευή επίπλων και άλλων χρηστικών αντικειμένων.
Ο καρπός είναι εξαιρετική τροφή, όπως και το ελαιόλαδο, που έχει θεραπευτικές ιδιότητες και τις οποίες αναγνώριζε ο Ιπποκράτης όπως και σήμερα παγκοσμίως αναγνωρίζονται.
Το ελαιόλαδο χρησιμοποιείται επίσης για φωτισμό και κατ’ επέκταση σε πολλές λατρευτικές τελετουργίες, όπως ακόμα και σήμερα στη Βάπτιση.
Τα φύλλα είναι ζωοτροφή αλλά και θεραπευτικό βότανο.
Το στερεό υποπροϊόν από τα λιοτρίβια, ο “πυρήνας” αποτελεί και αυτό εξαιρετικό καύσιμο αλλά χρησιμοποιείται και στα πυρηνελαιουργεία, για την εξαγωγή του πυρηνέλαιου, κατώτερης ποιότητας λαδιού.
Ακόμα και τα απόβλητα υγρά από την επεξεργασία των ελιών και του λαδιού, βρίσκουν αναγνώριση και χρησιμοποιούνται στη σύγχρονη φαρμακολογία.
Η καλλιέργεια της ελιάς στις Ροβιές
Ο ετήσιος κύκλος καλλιέργειας της ελιάς είναι αέναος. Ξεκινάει με το κλάδεμα των δένδρων και ολοκληρώνεται με τη συλλογή των ώριμων καρπών.
Το κλάδεμα γίνεται κυρίως στα ώριμα δέντρα και έχει ποικίλους στόχους: να ανανεώσει την επιφάνεια καρποφορίας του δέντρου, να διατηρήσει την ανάπτυξη των βλαστών καρποφορίας, να περιορίσει το μέγεθος των δένδρων, να διευκολύνει τη διείσδυση του φωτός και τη κυκλοφορία του αέρα μέσα στο δέντρο, να εξασφαλιστεί καλύτερος έλεγχος των εχθρών και των ασθενειών κλπ.
Η λίπανση γίνεται κυρίως με κοπριά και φυτικά λιπάσματα μετά την πραγματοποίηση αναλύσεων εδάφους και φύλλων ώστε να προσδιορίσουμε το είδος και την ποσότητα των οργανικών λιπασμάτων που είναι αναγκαία.
Ο έλεγχος των εχθρών παραδοσιακά στις Ροβιές γίνεται με τεχνικές και μεθόδους που είναι φιλικές προς το περιβάλλον. Ο πληθυσμός του δάκου παρακολουθείται και καταγράφεται συστηματικά με σκοπό την έγκαιρη ανάρτηση των δολωματικών παγίδων για την αντιμετώπισή του.
Όλος ο ελαιώνας αρδεύεται κυρίως από μικρο-εκτοξευτήρες (μπεκ), ένα για κάθε δέντρο. Το νερό προέρχεται από τον ποταμό Γερανιά και πολλές γεωτρήσεις.
Η επίγεια βλάστηση καθαρίζεται με μηχανικά μέσα και ποτέ με ζιζανιοκτόνα.
Η συλλογή των ώριμων καρπών γίνεται μόνο με το χέρι. Ξεκινάει από τις αρχές Σεπτεμβρίου με τη συλλογή των πράσινων ελιών και συνεχίζεται μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου. Από τα μέσα Οκτωβρίου ξεκινά η συλλογή των ξανθών ελιών ενώ από τις αρχές Νοεμβρίου ξεκινά η συλλογή των μαύρων ελιών η οποία ολοκληρώνεται μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου.
Και ο κύκλος συνεχίζεται….