Ευεργετικές ιδιότητες ελιάς και ελαιολάδου - RoviesOlives

Search
Go to content

Main menu

Ευεργετικές ιδιότητες ελιάς και ελαιολάδου

Ελιά

Οι Ευεργετικές Ιδιότητες Της Επιτραπέζιας Ελιάς για την Υγεία του Ανθρώπου


Η ελιά περιέχει πάρα πολλές ευεργετικές ουσίες για την υγεία του ανθρώπου, όπως αποδεικνύουν οι πολλές έρευνες που έχουν γίνει γύρω από το θέμα και τις οποίες μπορεί κάποιος να βρει στην πλούσια βιβλιογραφία που υπάρχει γύρω από την ελιά και τις ιδιότητες της.
Εμείς εδώ, θα επικεντρωθούμε σε μια έρευνα που διεξαγάγαμε σε συνεργασία με την Ελαιουργική και το Εργαστήριο Γαλακτοκομίας του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών.
Η έρευνα μας αυτή αφορά το Μασλινικό οξύ, ένα από τα τριτερπενικά οξέα της ελιάς, μια ουσία που βάσει ερευνών, κυρίως από Ισπανούς ερευνητές, καταπολεμά επιλεκτικά τον καρκίνο του παχέως εντέρου.

http://digital.csic.es/bitstream/10261/53542/1/HT-29.pdf
http://www.crcnetbase.com/doi/abs/10.1201/b10330-29

Τα αποτελέσματα της έρευνας επιβεβαιώνουν προηγούμενη έρευνα Ισπανών ερευνητών κατά την οποία αποδείχθηκε ότι  η Ελληνική Μέθοδος Επεξεργασίας (πολύμηνη ζύμωση σε αλμύρα) δεν ελαττώνει το Μασλινικό Οξύ που περιέχεται στην ελιά από το δένδρο, σε αντίθεση

  • με την Ισπανική Μέθοδο όπου η ελιά ξεπικρίζει με τη χρήση καυστικής σόδας, αλλά και  

  • με την Μέθοδο της Καλιφόρνιας, όπου γίνεται μετατροπή της πράσινης ελιάς σε μαύρη, με τεχνητή οξείδωση, χρησιμοποιώντας καυστική σόδα και αέρα.


                              
                                                     


Συνοψίζοντας, στόχος μας είναι να κάνουμε γνωστό σε κάθε καταναλωτή   ανά τον κόσμο πως τρώγοντας φυσικές ελιές, επεξεργασμένες  με την Ελληνική Φυσική Μέθοδο, προσφέρει ένα σπουδαίο όφελος στην υγεία του.

Η πρόταση μας;;

“Αντί να παίρνετε κάψουλες με τις ευεργετικές ιδιότητες της ελιάς φτιαγμένες από τα απόβλητα της όλης διαδικασίας επεξεργασίας της,   

«Φάτε απ
ευθείας ΦΥΣΙΚΕΣ ΕΛΙΕΣ» ”



Βιβλιογραφία:


Allouche, Y., Beltrαn, G., Gaforio, J. J., Uceda, M., & Mesa, M. D. (2010). Antioxidant and
antiatherogenic activities of pentacyclic triterpenic diols and acids. Food and Chemical
Toxicology, 48, 2885–2890.
Allouche, Y., Jiménez, A., Uceda, M., Aguilera, M. P., Gaforio, J. J., & Beltrán, G. (2009).
Triterpenic Content and Chemometric Analysis of Virgin Olive Oils from Forty Olive
Cultivars. Journal of Agricultural and Food Chemistry, 57, 3604-3610.
Bianchi, G. (2003). Lipids and phenols in table olives. European Journal of Lipid Science and
Technology, 105, 229–242.
Bianchi, G., Pozzi, N., & Vlahov, G. (1994). Pentacyclic Triterpene Acids in Olives.
Phytochemistry, 37(1), 205–207.
Campaniello, D., Bevilacqua, A., D’Amato, D., Corbo, M. R., Altieri, C., & Sinigaglia, M.
(2005). Microbial Characterization of Table Olives Processed According to Spanish and
Natural Styles. Food Technology and Biotechnology, 43(3) 289-294.
Charoenprasert, S., & Mitchell, A. (2012). Factors Influencing Phenolic Compounds in Table
Olives (Olea europaea). Journal of Agricultural Food and Chemistry, 60, 7081–7095.
Fernández-Bolaños, J., Rodríguez, G., Rodríguez, R., Guillén, R., & Jiménez, A. (2006).
Extraction of interesting organic compounds from olive oil waste. Grasas Y Aceites,
57(1), 95-106.
Garrido Fernández, A., Fernández Díez, M. J., & Adams, M. R. (1997). Table Olives:
Production and Processing. (1st ed.). United Kingdom: Chapman & Hall, (Chapter 3)
Gomez, A. H. S., Garcia, P. G., & Navarro, L. R. (2006). Trends in table olive production -
Elaboration of table olives. Gracas y Aceites, 57, 86–94.
Guinda, Á., Rada, M., Delgado, T., Gutiérrez-Adánez, P., & Castellano, J. M. (2010).
Pentacyclic Triterpenoids from Olive Fruit and Leaf. Journal of Agriculture of Food
Chemistry, 58, 9685–9691.
Horiuchi, K., Shiota, S., Hatano, T., Yoshida, T., Kuroda, T., & Tsuchiya, T. (2007).
Antimicrobial activity of oleanolic acid from Salvia officinalis and related compounds on
10vancomycin-resistant Enterococci (VRE). Biological and Pharmaceutical Bulletin, 30(6),
1147–1149.
Hsum, Y. W., Yew, W. T., Hong, P. L. V., Soo, K. K., Hoon, L. S., Chieng, Y. C, & Mooi, L.
Y. (2011). Cancer Chemopreventive Activity of Maslinic Acid: Suppression of COX-2
Expression and Inhibition of NF-κB and AP-1 Activation in Raji Cells. Planta Medica,
77, 152–157.
Ismaili, H., Milella, L., Fkih-Tetouani, S., Ilidrissi, A., Camporese, A., Sosa, S., Altinier, G.,
Della Loggia, R., & Aquino, R. (2004). In vivo topical anti-inflammatory and in vitro
antioxidant activities of two extracts of Thymus satureioides leaves. Journal of
Ethnopharmacology, 91, 31–36.
Jäger, S., Trojan, H., Kopp, T., Laszczyk, M. N., & Scheffler, A. (2009). Pentacyclic Triterpene
Distribution in Various Plants – Rich Sources for a New Group of Multi-Potent Plant
Extracts. Molecules, 14, 2016–2031.
Juan, M. E., & Planas, J. M. (2010). Effects of Pentacyclic Triterpenes from olives on Colon
Cancer. In R. R. Watson, & V. R. Preedy (Eds.), Bioactive Foods and Extracts: Cancer
Treatment and Prevention (pp. 403-413). New York: CRC Press.
Kailis, S., & Harris, D. (2007). Producing Table Olives. Australia: Landlinks Press, (Chapter 2).
Li, C., Yang, Z., Zhai, C., Qiu, W., Li, D., Yi, Z., Wang, L., Tang, J., Qian, M., Luo, J., & Liu,
M. (2010). Maslinic acid potentiates the anti-tumor activity of tumor necrosis factor a by
inhibiting NF-kB signaling pathway. Molecular Cancer, 9(73), 1–13.
Liu, J. (1995). Pharmacology of oleanolic acid and ursolic acid. Journal of Ethnopharmacology,
49, 57–68.
Liu, J., Sun, H., Duan, W., Mu, D., & Zhang, L. (2007a). Maslinic Acid Reduces Blood Glucose
in KK-Ay Mice. Biological and Pharmaceutical Bulletin, 30(11), 2075–2078.
Liu, J., Sun, H., Wang, X., Mu, D., Liao, H., & Zhang, L. (2007b). Effects of oleanolic acid and
maslinic acid on hyperlipidemia. Drug Development Research, 68, 261–266.
Parra, A., Rivas, F., Lopez, P. E., Garcia-Granados, A., Martinez, A., Albericio, F., Marquez,
N., & Muñoz, E. (2009). Solution- and solid-phase synthesis and anti-HIV activity of
11maslinic acid derivatives containing amino acids and peptides. Bioorganic & Medicinal
Chemistry, 17, 1139–1145.
Pérez-Camino, M. C., & Cert, A. (1999). Quantitative Determination of Hydroxy Pentacyclic
Triterpene Acids in Vegetable Oils. Journal of Agricultural and Food Chemistry, 47,
1558–1562.
Reyes, F. J., Centelles, J. J., Lupianez, J. A., & Cascante, M. (2006). (2Alpha, 3beta)-2, 3-
dihydroxyolean-12-en-28-oic acid, a new natural triterpene from Olea europea, induces
caspase dependent apoptosis selectively in colon adenocarcinoma cells. FEBS Letters,
580, 6302–6310.
Reyes-Zurita, F. J., Rufino-Palomares, E. E., Lupianez, J. A., & Cascante, M. (2009). Maslinic
acid, a natural triterpene from Olea europaea L., induces apoptosis in HT29 human
coloncancer cells via the mitochondrial apoptotic pathway. Cancer Letters, 273, 44–54.
Rodriguez-Rodriguez, R., Perona, J. S., Herrera, M. D., & Ruiz-Gutierrez, V. (2006).
Triterpenic compounds from “orujo” olive oil elicit vasorelaxation in aorta from
spontaneously hypertensive rats. Journal of Agricultural and Food Chemistry, 54, 2096-
2102.
Romero, C., García, A., Medina, E., Ruíz-Méndez, Ma
V., de Castro, A., & Brenes, M. (2010).
Triterpenic acids in table olives. Food Chemistry, 118, 670-674.
Stiti, N., Triki, S., & Hartmann, M.-A. (2007). Formation of triterpenoids throughout Olea
europaea fruit ontogeny. Lipids, 42, 55–67.
Tang, X.-Z., Guan, T., Qian, Y.-S., Li, Y.-M., Sun, H.-B., Huang, J.-H., & Zhang, Y. (2008).
Effects of Maslinic Acid as a Novel Glycogen Phosphorylase Inhibitor on Blood Glucose
and Hepatic Glycogen in Mice. Chinese Journal of Natural Medicines, 6, 0053-0056.
Tsai, S. J., & Yin, M. C. (2008). Antioxidative and anti-inflammatory protection of oleanolic
acid and ursolic acid in PC12 cells. Journal of Food Science, 73, 174-178.



Back to content | Back to main menu